Mikä on biopankki?

Mitä biopankit tekevät?

Biopankki on kokoelma biologisia näytteitä sekä niihin ja näytteentantajiin yhdistettäviä terveystietoja. Suomalaiset biopankit keräävät näytteitä ja terveystietoja suostumuksen antaneilta näytteenluovuttajilta tyypillisimmin normaalin näytteenoton tai terveyspalvelukäynnin yhteydessä taikka erityisiä tutkimusaineistoja varten. Biopankit muodostavat tutkimusinfrastruktuurin, joka mahdollistaa tutkimusaineistojen tehokkaan hyödyntämisen.

Näytteet ja niihin liittyvät tiedot ovat tärkeä resurssi lääketieteelliseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen, joiden tavoitteena on ymmärtää tautimekanismeja, ehkäistä sairauksia ja kehittää uusi diagnoosimenetelmiä tai hoitoja.

Tehdessään tutkimusta biopankkinäytteillä tutkijat sitoutuvat palauttamaan näytteistä analysoidut tiedot, kuten esimerkiksi genomitiedon, takaisin biopankkiin. Tällöin tämä tieto on myöhemmin muiden samoilla näytteillä tutkimusta tekevien tutkijoiden hyödynnettävissä. Tietojen palautuksen tavoitteena on, että biopankin ylläpitämä tietovaranto rikastuu aikaisemmin tehtyjen tutkimusten myötä.

Lait ja säädökset

Biopankkiaineistot eroavat perinteisistä tutkimusnäytekokoelmista siten, että biopankkiin ei kerätä näytteitä vain yhteen yksittäiseen tutkimuskysymykseen vastaamista varten. Biopankkilaki turvaa luovuttajan oikeudet ja mahdollistaa luovuttajan suostumuksella näytteiden ja tietojen keräämisen ja tallettamisen biopankkeihin käytettäväksi erilaisiin tuleviin tutkimustarpeisiin mahdollisimman laajasti.

Biopankkitoimintaa Suomessa valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA, joka myös ylläpitää kansallista biopankkirekisteriä. Vain rekisteröity biopankki voi harjoittaa biopankkilaissa säädeltyä biopankkitoimintaa. Suomessa toimii tällä hetkellä yksitoista rekisteröityä biopankkia.

Osallistuminen

Näytteen antaminen biopankkiin on täysin vapaaehtoista. Pyyntö näytteen antamisesta voidaan esittää esimerkiksi kutsussa osallistua väestötutkimukseen tai sairaalakäynnin yhteydessä. Potentiaaliselle näytteenantajalle kerrotaan yksityiskohtaisesti biopankkitutkimuksesta ja tietosuojasta, minkä jälkeen hän voi päättää, haluaako lahjoittaa näytteen biopankkiin. Näytteenantaja voi milloin tahansa peruuttaa suostumuksensa ja kieltää näytteidensä käytön.

Suomen Biopankit

Tutustu suomalaisiin biopankkeihin ja niiden toimintaan.

Mikä on minun biopankkini?

Katso, missä sinun kannattaa antaa oma biopankkisuostumuksesi ja näytteesi käymällä Annatko luvan -sivuilla.

Lisää tietoa jäsenbiopankeistamme

Jokaisella biopankilla on omat erityiset osaamisalueensa. Lue lisää jäsenistämme.

Lisää tietoa muista biopankkiverkoston jäsenistä

Myös seuraavat biopankit kuuluvat Suomen biopankkiverkostoon: