Mikä on FINBB?
Miksi FINBB on perustettu?
Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB perustettiin vuonna 2017 osana Suomen terveysalan kasvustrategian toteuttamista kehittämään Suomeen kansainvälisesti merkittävää biopankkien yhteistyöverkostoa. Terveysalan kasvustrategia on kolmen ministeriön kokoonpanema ohjelma, jonka tavoitteena on asiantuntijavetoinen kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen esimerkiksi kehittyvän tieteen ja teknologian tarjoamien mahdollisuuksien avulla.
FINBB:n tehtävä
FINBB tehtävä on kehittää Suomen terveys- ja biolääketieteellisen tutkimuksen kilpailukykyä tuomalla Suomen biopankkien ja niiden taustaorganisaatioiden tietovarannot keskitetysti tutkijoiden saataville. FINBB:n toiminta luo arvoa sen jäsenille ja omistajille tuottamalla niille palveluita kansallisella tasolla.
FINBB:n tavoitteisiin kuuluu julkisten biopankkien yhteisen infrastruktuurin, toimintojen ja toimintatapojen yhtenäistäminen. Tavoitteena on myös tehokas yhteistyö eri osaamiskeskusten kanssa, kuten Syöpä- ja Neurokeskuksen sekä tulevien Genomikeskuksen ja Lääkekehityskeskuksen kanssa.
"Tavoitteenamme on rakentaa Suomeen maailman paras biopankkien yhteistyöverkosto."
Ydinarvot
FINBB:n ja biopankkitoiminnan ydinarvoja ovat näytteenantajien yksityisyyden suojan ja itsemääräämisoikeuden turvaaminen, luottamus, toiminnan läpinäkyvyys ja yhteistyö, saatavuus, ihmiskeskeisyys, innovaatiomyönteisyys ja jatkuva oppiminen.
FINBB:n verkosto
Omistajat
FINBB on osuuskuntamuotoinen yritys, jonka perustajia ja omistajia ovat:
Viisi suomalaista hyvinvointialuetta ja HUS
Keski-Suomen hyvinvointialue, Pirkanmaan hyvinvointialue, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohjois-Savon hyvinvointialue, Varsinais-Suomen hyvinvointialue ja HUS
Ennen soteuudistusta: HUS, KSSHP, PSHP (TAYS), PPSHP (OYS), PSSHP (KYS) ja VSSHP (TYKS)
Kuusi suurinta yliopistoa
Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot
Suomen valtio
Biopankit
Jäsenbiopankit
Jäsenbiopankkeja on tällä hetkellä kahdeksan:
Kuusi julkisen terveydenhuollon sairaalabiopankkia: Auria Biopankki, Pohjois-Suomen Biopankki Borealis, Itä-Suomen Biopankki, Helsingin Biopankki, Keski-Suomen Biopankki ja Tampereen Biopankki
Oulun yliopiston Arctic Biopankki
Valtion omistama THL Biopankki
Muu biopankkiverkosto
Biopankkiverkoston toiminnassa ovat mukana lisäksi Veripalvelun Biopankki ja Hematologinen Biopankki. Suomen Terveystalon Biopankki tekee verkoston kanssa yhteistyötä.
FinnGen-tutkimushanke
FinnGen on laaja julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen tutkimushanke, jonka tavoitteena on tuottaa geneettistä tietoa 500 000 suomalaisesta biopankkinäytteen antajasta vuoteen 2023 mennessä. Tutkimushankkeen tavoitteena on sairausmekanismien parempi ymmärtäminen ja uusien hoitokeinojen kehittäminen yhdistämällä genomi- ja terveystietoa. Tehtyjen biopankkitutkimusten tulokset palautuvat biopankkeihin, mikä synnyttää jälleen uutta tutkimustoimintaa.
FINBB on ollut virallinen FinnGen-projektin kumppani elokuusta 2020 lähtien. Yksi FINBB:n päätehtävistä projektissa on koordinoida Fingenious®-ekosysteemin toimintaa. Tavoitteena on saada pitkäaikaista biolääketieteellistä tutkimustoimintaa Suomeen FinnGen-projektiin pohjautuvien spin-off -tutkimuksien kautta ja näin luoda lisää liiketoimintamahdollisuuksia.
BBMRI-ERIC:n kansallinen koordinaattori
Tammikuusta 2020 lähtien FINBB on toiminut eurooppalaisen biopankkiverkosto BBMRI-ERIC:n (Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure — European Research Infrastructure Consortium Infrastructure) kansallisena koordinaattorina Suomessa. FINBB:n nimitys tehtävään tapahtui opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) toimesta. Biopankkiverkoston kansalliseksi johtajaksi nimettiin FINBB:n toimitusjohtaja Marco Hautalahti ja hänen varahenkilökseen FINBB:n johtava lakimies Tom Southerington.
Toiminnassa ovat mukana kaikki Suomen biopankit. FINBB:n kahdeksan jäsenbiopankin lisäksi Veripalvelun Biopankki ja Hematologinen Biopankki ovat mukana verkostossa. Suomen Terveystalon Biopankki tekee verkoston kanssa yhteistyötä.
Biopankkiverkoston tavoite on luoda kestävä, biopankkipalveluja tarjoava yhteistyöverkosto, joka mahdollistaa yksilöllistetyn ja ennaltaehkäisevän lääkehoidon toteutumisen sekä Suomessa että kansainvälisesti osana BBMRI-ERIC -infrastruktuurikonsortiota.